Från manuell till mekanisk ogräsbekämpning på 1700-tals gård

”Jag skulle inte vilja vara utan den”, säger Jörgen Sturesson om sin Combcut från Lyckegård.

Nyhetsbrev

Missa inget spännande som händer hos oss på Lyckegård.

Hur vi behandlar dina personuppgifter?

I idyllen, på släktgården från 1700-talet strax utanför Sjöbo bor ekologiska lantbrukaren Jörgen Sturesson med sin sambo och deras lilla dotter.

2007 köpte Jörgen släktgården och brukar 200 HA åkermark enligt konstens alla regler gällande ekologisk odling. På åkrarna växer bland annat korn, vete, höstvete, raps, potatis, sockerbetor och åkerbönor.

När Jörgen började bruka gården bekämpade han ogräset i sina grödor för hand, vilket var både tidsödande och kämpigt, ogräset tog aldrig slut.

Någon gång under 2010 läste Jörgen en spännande artikel i en eko-tidning om en nyhet som hette CombCut och kallades tistelskäraren. Jörgen bestämde sig för att kontakta Jonas Carlsson som är uppfinnaren av CombCut, sagt och gjort. Efter det fick Jörgen provköra tistelskäraren i sina grödor och tanken på att köpa en maskin växte.

Tiden gick, utveckling pågick och 2015 släpptes den andra generationen av CombCut. Då slog Jörgen till och köpte en maskin tillsammans med sin granne som framför allt hade problem med skräppa. – Det finns nu minst tre CombCuts till i närområdet, säger Jörgen.

Jörgens stora problem var och är tistlar, men använder även CombCut till åkermolke, åkersenap och mållor i sockerbetor. Han kör även åt andra lantbrukare som ber om hjälp med sitt ogräs, främst tistlar och skräppa. – Det är en och annan som hör av sig, och jag hjälper gärna till när jag har möjlighet. De brukar bli positivt överraskade och nöjda, säger Jörgen.

Jörgen tycker att det bästa med CombCut är att han nu slipper göra ogräsbekämpningen manuellt. Att man genom att skära av tistlarna tröttar ut dem så de minskar i antal och att fröspridningen minskar. – Jag skulle inte vilja vara utan den, avslutar Jörgen.

Sök på sidan