Ogräsbekämpning med CombCut ger mer tid till djuren

På östkusten strax söder om Kalmar ligger samhället Hagby och Voxtorpsgården, en ekologisk gård med glada grisar och en välbesökt gårdsbutik. Det är makarna Lundqvist man möter när man besöker gården.

Nyhetsbrev

Missa inget spännande som händer hos oss på Lyckegård.

Hur vi behandlar dina personuppgifter?

Voxtorpsgården är en släktgård där Jonas Lundqvist är fjärde generationen lantbrukare som nu brukar de 140 hektaren på gården tillsammans med sin fru Karin. Förflyttningen från konventionell till ekologisk gård började så smått 2005, och sedan 2009, när makarna började driva gården tillsammans, är det en till fullo ekologisk gård.

På gården hittar man grisar men också höns som förser gårdsbutiken med ägg, tillsammans med egentillverkade korvar, andra köttprodukter, marmelad, honung, äppelmust och grönsaker beroende på säsong och årstider. Förutom djurhållningen odlas bland annat foder till grisarna och på åkrarna runt gården växer vete, kvarnvete råg, raps, bruna- och svarta bönor, vall och solrosor. Mycket tar de hand om och förädlar, resten säljs till närliggande gårdar.

Största ogräsproblemen Voxtorpsgården har är svinmålla, tistel och skräppa. Innan den mekaniska ogrässkäraren CombCut införskaffades gjordes endast punktinsatser för hand med manuell ogräsbekämpning men även med hjälp av ogräsharv. ” Jag använder fortfarande ogräsharven emellanåt, men eftersom jag inte vill röra runt mikroorganismerna i jorden för mycket, kör jag helst enbart med CombCut”, fortsätter Jonas, ” som också menar att CombCut besparar honom tid och ger bättre skördar. ”Eftersom jag lyckas hålla nere ogrästrycket genom att skära tidigt och nere i grödan så växer spannmålen till sig bättre, poängterar Jonas.”

”Det var för nästan 10 år sedan vid ett besök på Borgeby Fältdagar som jag för första gången såg och hörde talas om CombCut,” säger Jonas. ”Efter Borgebydagarna tänkte jag mer och mer på CombCut och fick kontakt med en säljare som gav mig den information jag behövde för att jag skulle fatta ett ganska snabbt beslut som jag aldrig har ångrat. Jag köpte en maskin och är nu inne på min andra, då den första blev lite skev vid en mindre olycka.”

I området runt södra Kalmar är Jonas ganska ensam om att äga en CombCut, vilket gör att Jonas blir anlitad både i närområdet men även längre bort som på Östra Öland. ”- Den mest nöjda lantbrukaren jag har hjälpt hade ett vetefält med blåklint i. Om vi inte kört med CombCut hade fältet med all sannolikhet blivit ett blått hav av blåklint”, säger Jonas med ett leende.

”Just nu håller vi på att förbereda för vår minijulmarknad den 21 december. Då har vi hantverkare på plats och kunderna hämtar ut sina förbokade julskinkor. Och så grillar vi korv, skapar julstämning och har det trevligt tillsammans med besökarna”, avslutar Jonas.

Sök på sidan