Lyckegård Group förvärvar System Cameleon

Som ytterligare ett steg i att bli en helhetsleverantör av redskap inom hållbar odling förvärvar Lyckegård Group AB det svenska innovationsbolaget Gothia Redskap & Ekoväxt AB med flaggskeppet System Cameleon.

Nyhetsbrev

Missa inget spännande som händer hos oss på Lyckegård.

Hur vi behandlar dina personuppgifter?

Ett steg i att bli en helhetsleverantör av redskap

”Vi är väldigt glada över detta förvärv och ser jättemycket fram emot att fortsätta resan tillsammans med Gothias anställda”, säger Lyckegårds VD Christian Bjärntoft. Verksamheten kommer att finnas kvar i östgötska Fornåsa med samtliga anställda inkluderat bolagets grundare själv, Lars Askling.
”Vi ser fram emot att växa tillsammans med Lyckegård. Produkterna passar bra ihop och tillsammans ger det oss ett bättre erbjudande ute på marknaden mot kunderna”, kommenterar Lars Askling affären som är tänkt att genomföras i mitten av mars 2021.

Läs mer om förvärvet här

Historien om Lyckegård – del 3

Nästa avsnitt i serien om Lyckegård handlar om två av våra egna maskiner, Kvickfinn och Crimperroller. De används med fördel tillsammans vid vallbrott eller brytning av fånggrödor, men även för sig.  Visste du att Kvickfinn är en mästare på att mekaniskt bekämpa rotogräs som kvickrot och tistel? Vi tror att dessa maskiner kommer att vara en viktig del i ett hållbart odlingssystem som innehåller en diversifierad växtföljd med en allt mer betydelsefull del mellangrödor. Så görs redan i många länder och framförallt i Frankrike.

Vi på Lyckegård vill vara en helhetsleverantör av specialmaskiner för mekanisk ogräsbekämpning och jordbearbetning. Genom att samla allt på ett ställe gör vi det möjligt för er lantbrukare att få del av nya metoder och maskiner som kommer att spela en stor roll i ett framtida hållbart lantbruk.
Läs mer om oss på www.lyckegard.com

Kvickfinn – kvickrotens skräck

Kvickfinn har tagits fram av BT Agros egen Boris Lindgård, som efter många års erfarenheter av standardkultivatorer och tallriksharvar konstaterade att effekten på jorden var skadlig för strukturen. Han tog därför fram Kvickfinn, en kombination av en kultivator med gåsfötter och en pick-up med fjäderpinnar. Gåsfötterna skär av rötter på djupet och lyfter upp dem så att pick-uppens rotorpinnar greppar tag i dem och kastar dem upp i luften. Ogräsrötterna landar överst på marken, torkar och dör.
Kvickfinn kan användas både för mekanisk ogräsbekämpning, bearbetning av fånggrödor och bryta vallar. Med en så kallad korttidsträda, tre överfarter under två månader på försommaren, kan rotogräsbekämpningen i stort sett jämföras med en glyfosatbekämpning med effekter på upp till 98% (källa: LUKE)

Kvickfinn finns i flera modeller för olika jordtyper och kapacitetsbehov. Olika typer av gåsfötter och rotorpinnar finns som tillval beroende på vilken typ av bearbetning som ska utföras.

Kombinera Kvickfinn med Crimperroller

En frodig mellangröda kan ibland vara svår att bryta med en vanlig kultivator, då växtmassan är väldigt stor. Genom att kombinera Kvickfinn-kultivatorn med en knäckvält, Crimperroller, trycks växten ner i körriktningen med hjälp av knivarna på trumman och växterna knäcks eller skärs av. På så sätt blir det lättare att bryta tillväxten i en överfart.

Knäckvältar ha länge använts i exempelvis Nordamerika för att avbryta tillväxten på mellangrödan och med en direktsåmaskin efter traktorn så i växttäcket som blir som en barriär mot vattenavgång och erosion. Växttäcket gör även så att ogräs inte lika effektivt konkurrerar med huvudgrödan samt tillför näring till växten samt biologiskt material till mikrober som bidrar till en bättre jordhälsa.

Här kan du se två filmer på hur Kvickfinn och Crimperroller kan kombineras

Sök på sidan